CM_Verpleegkundige

E-learning

CM_Zwangere dames_02

E-learning zwangerschapsdiabetes voor professionals

(diabetesverpleegkundigen, diëtisten en verloskundigen)

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) is de laatste jaren enorm gegroeid en zal naar verwachting blijven stijgen. De behandeling verschuift op veel plaatsen in Nederland (gedeeltelijk) van de tweede naar de eerste lijn. De e-learning Zwangerschapsdiabetes & dagelijkse kost laat in ruim 75 minuten, geheel in video-vorm, de meest recente informatie voor diabetesverpleegkundigen, diëtisten en verloskundigen zien. Je krijgt veel tips en adviezen van door de wol geverfde professionals. Natuurlijk krijg je ook verwijzingen naar de wetenschappelijke literatuur, zodat je je nog verder kunt verdiepen in de laatste studies. Je kunt zelf kiezen in welke volgorde en hoe vaak je de video’s tijdens je abonnement wilt bekijken.

Programma

Begeleiding door verloskundige in eerste lijn

Britte van Weert, verloskundige

De verloskundige is meestal de professional die de diagnose aan de zwangere vrouw vertelt. Britte van Weert is verloskundige en begeleidt veel zwangere vrouwen met niet-westerse achtergrond. Veel van deze vrouwen hebben een hoger risico op GDM. Van Weert maakte de transitie van de tweede naar de eerste lijn mee en vertelt in de e-learning hoe ze de begeleiding van vrouwen met GDM nu in haar praktijk aanpakt.

 

Het ziektebeeld, de risico’s en de behandeling

Jolanda Hensbergen, diabetesverpleegkundige en verplegingswetenschapper

Jolanda Hensbergen heeft haar sporen verdiend in de begeleiding van vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Ze participeerde actief in werkgroepen om landelijke richtlijnen voor deze doelgroep op te stellen. Ze licht toe wat de risico’s voor moeder en kind zijn, wat er komt kijken bij zelfcontrole, wanneer insulinetherapie nodig is en of het mogelijk is bloedglucoseverlagende tabletten te gebruiken.

 

Diagnostische criteria en richtlijn

Sarah Koning, diëtist en postdoc-onderzoeker

Er is geen uniform beleid in Nederland, de multidisciplinaire afspraken worden regionaal of zelfs per stadsdeel gemaakt. Uiteraard is het belangrijk om de afspraken te volgen die in het samenwerkingsverband gehanteerd worden. Sarah Koning, diëtist-onderzoeker, promoveerde november 2017 op onderzoek naar de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) die dateert uit 2010. Ze vertelt over de discussies en ontwikkelingen die nationaal en internationaal plaatsvinden, en laat zien welke impact het heeft als de criteria van de World Health Organization (WHO) uit 2013 in heel Nederland gehanteerd worden.

 

Zwangerschapsdiabetes en voeding

Elise Kuipers, diëtist en leefstijlcoach

Elise Kuipers is specifiek deskundig in diabetes. Ze is actief voor DNO, NDF en gastdocent bij de post HBO-opleiding Diabetes en voeding aan de HAN. Ze vertelt in de video’s de kneepjes van het dieet bij GDM: wat is in de advisering anders dan bij een patiënt met diabetes type 1 of 2? Welk advies geef je bij een hypo, en hoe zit het met de risico’s van een laagkoolhydraatdieet?

 

Bevallen, en hoe nu verder?

Sarah Koning, diëtist en postdoc-onderzoeker

Sarah Konings licht het beleid toe dat postpartum (na de bevalling) gevolgd wordt. Vrouwen met GDM hebben binnen 5 jaar na de bevalling 50% kans om diabetes type 2 te krijgen. De NVOG adviseert om de eerste 5 jaar na de bevalling jaarlijks de bloedglucosewaarden te controleren. De voorzichtige conclusie is dat de lange-termijn nazorg voor verbetering vatbaar is. Welke rol kunnen de professionals in het postpartumbeleid spelen?

e-learning_Logo

Lidmaatschap

Word lid, en bekijk de video's.

Abonnement 1 maand e-learning

€ 29,95 (incl. BTW)
  • e-learning
  • zwangerschapsdiabetes voor professionals
  • Je kunt de video’s 1 maand bekijken.

Suggesties voor verbeteringen of aanvullingen van de inhoud zijn van harte welkom. Mail info@corienmaljaars.nl

Wil je deze banner op je praktijkwebsite plaatsen?

Wil je deze banner op je praktijkwebsite plaatsen?

Download de banner en plaats deze op de website van je praktijk of organisatie.

Wil je flyers om
uit te delen?

Wil je flyers om <br />uit te delen?

Download de flyer (2 x A5 formaat) en print deze. Stempel, print, plak of schrijf de gegevens van je praktijk in de ruimte rechtsonder.

Poster ophangen!

Poster ophangen!

Wil je de poster ophangen in de wachtruimte, of aan een zorgprofessional geven waar je mee samenwerkt?

Download de poster (A4 formaat) en print deze. Stempel, print, plak of schrijf de gegevens van je praktijk in de ruimte rechtsonder.

Disclaimer
Hoewel de inhoud van deze video's met de grootste zorg is samengesteld, aanvaardt de maker geen enkele aansprakelijkheid voor informatie die onjuist of onvolledig is weergegeven. In deze video’s krijg je alleen algemene adviezen. Je krijgt nadrukkelijk het advies een diëtist, diabetesverpleegkundige, verloskundige of arts te raadplegen voor informatie op maat over jouw persoonlijke gezondheidssituatie.

 

 

Auteursrecht
Het geheel of gedeeltelijk overnemen of publiceren van het beeldmateriaal is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van Corien Maljaars. Als je zonder toestemming van Corien Maljaars een (deel van een) video kopieert, pleeg je inbreuk op het auteursrecht. Zo’n schending is een onrechtmatige daad en kan financiële gevolgen hebben.

Contact

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a valid phone number.
Please enter a message.